dissabte, 23 d’agost del 2008

Vol JK 5022 (Una hipòtesi)


Dir que la matemàtica o la física son àrees de coneixement molt desconegudes per als periodistes no és fer cap gran descobriment, però llegir la quantitat de barbaritats que s'han arribat a escriure a prestigiosos diaris de gran difusió resulta més que lamentable. Si una de les raons de ser del periodista és explicar el que passa en el món real, aquest hauria de tenir uns mínims coneixements de les lleis físiques que expliquen el seu funcionament. Certament, és pràcticament impossible per a una única persona abastar tot el coneixement actual. Tanmateix, de la mateixa manera que les redaccions dels serveis informatius disposen de consultors experts en filologia, economia o geopolítica, haurien de disposar d'un consultor en ciències físiques.
La informació que s'ha donat del tràgic accident és, simplement, desinformació. S'han barrejat fets, suposicions, hipòtesis i conjectures de tota mena i s'ha amanit amb dades inversemblants i opinions descontextualitzades (per no dir tendencioses).

Fets.
- L'avió s'enlaira uns 50m. desprès d'una carrera més llarga de l'habitual, vira a babord, corregeix la trajectòria cap a estribord i cau.
- Aquest tipus d'avió pot enlairar-se amb un únic motor funcionant.

Hipòtesi.
- El motor de l'esquerra comença a fallar lleugerament (per un inici de Compressor Surge o altra causa accidental) en el moment d'accelerar al màxim.
- El pilot apura al màxim la carrera sobre la pista com a precaució ja que nota una petita vibració estranya. Ja no és a temps d'avortar amb seguretat i, conscient de que pot solventar una aturada del motor, pren les precaucions adients.
-Just quan acaba d'enlairar-se, el motor de l'esquerra falla definitivament. La nau comença a virar cap a l'esquerra però el pilot fa la correcció de trajectòria corresponent per a compensar el parell de forces que el desequilibra.
-En plena correcció cap a la dreta el motor dret (i això sí que és l'insòlit) s'atura.
-Amb la inèrcia del gir rectificador i l'aturada del segon motor el gir s'accentua i tant si la nau entra directament en pèrdua com si el pilot intenta fer un picat per a recuperar el control, l'únic resultat possible a tan poca alçada és el que es va produir.
Les qüestions a dirimir.
-Per què va fallar el primer motor?
-Opinió: probablement per un Compressor Surge o per l'entrada d'un au a la turbina. Situacions excepcionals però controlables.
-Per què va fallar el segon motor?
Aquí està el quid de la qüestió (suposant certa la hipòtesi d'aturada del segon motor).
-Opinió: tant si es va produir un Compressor Surge en el primer motor com si es va produir un incendi, la maniobra corresponent és tallar el subministrament de querosé. Si per alguna raó al intentar tallar el subministrament del motor 1 el que es fa (per un problema tècnic o per error humà) és tallar el subministrament del motor 2, el resultat és el que es va produir. També es possible que un Compressor Surge en el primer motor indueixi el mateix problema en el segon degut a un nivell exagerat de vibracions amb el mateix tràgic resultat.

dimarts, 19 d’agost del 2008

100 Anys d'Estelada


En un estiuenc article (Pinsans i Caderneres) a El Periódico, el polifacètic socioecòleg Ramon Folch ens recordava un comentari de Narcís Comadira publicat a Pou de Lletres:
"A la gent, li és ben igual la llengua que parla, com la parla i, fins i tot, si la deixa de parlar. Catalunya és un poble que no té voluntat de ser. Aquest és el gran problema".
Bé, per als que sí tenim voluntat de ser i publiquem blocs en català, proposo penjar l'estelada el proper 11 de setembre.

divendres, 1 d’agost del 2008

Insòlit

Ara no és un article seu sinó una entrevista en plena contraportada de El Periódico la que sorprèn per la seva dissonància. I no estic parlant d'un fals friki, producte del màrqueting català. Em refereixo a tot un Catedràtic de Lingüística General de la Universidad Autónoma de Madrid.


El senyor Juan Carlos Moreno Cabrera (que algú li faci una entrada a la viquipèdia, si us plau) gosa dir públicament coses tan extraordinàries com aquestes:

  • "El nacionalisme espanyol és el més radical i excloent."

  • "...de totes les varietats, es va seleccionar el que se'n diu un dialecte, el castellà, i se'l va associar amb la construcció d'un Estat supranacional, central i fort. Per tant, l'espanyol és una espècie d'idea de caràcter polític que es va establir basant-se en el dialecte castellà. (...) Al segle XIII, el castellà va començar a utilitzar-se a la cort d'Alfons X per a qüestions administratives. Així que es van anar unint els regnes i Castella va adquirir poder. El dialecte castellà, que no tenia valor literari, es va imposar com a model, associat al poder central."

  • "-Assenyali un error dels catalans al plantejar la defensa de la seva llengua.
    -Els retrec que no hagin sigut més intransigents en el seu ús. Haurien de parlar-lo a Madrid. Al Congrés. En les entrevistes.
    "

El que no diu ningú, ni tan sols els polítics als que els hi correspondria, és que hauria de ser obligatori l'estudi de totes les llengües cooficials: èuscar, galego, català, i aranès (únic vestigi de l'occità dotat d'oficialitat). El resultat seria força sorprenent. Una cohesió social molt més forta i la desaparició de l'únic petit (i magnificat) inconvenient del sistema d'immersió lingüística: el xoc inicial que han de patir els alumnes de famílies desplaçades temporalment per raó de treball.

[Foto: EFE 19.05.08]

[PD#1. El bable, no és oficial ni tan sols a Astúries i el caló, sense territori delimitat, es considera un argot]