dimarts, 27 de desembre del 2011

PER UNA VEGADA



No tinc costum de parlar gaire de la meva professió com a "enginyer" de so (1) però avui, mentre repassava les novetats tècniques setmanals (n'hi ha a diari!) m'han vingut ganes d'explicar algunes coses curioses, així que reprenc el meu abandonat bloc per a fer un apunt.

Quan vaig començar en la meva professió (fa 28 anys!) l'única manera de fer un muntatge d'àudio era retallant la cinta magnètica en la què estava enregistrat el so i anar enganxant els diversos fragments amb cinta adhesiva. Per aconseguir informació d'un equip d'àudio professional havies d'escriure una carta al fabricant (en anglès, és clar!) mostrant un fals interès en comprar l'equip i esperar que en un parell de setmanes t'enviés un catàleg tècnic. No hi havia Internet!

L'evolució de la professió ha anat de la ma de l'evolució de la informàtica. Operacions que eren impossibles de realitzar amb els primers equips digitals que costaven milions de pessetes ara són rutina diària amb ordinadors domèstics de pocs centenars d'Euros. Qualsevol a casa seva pot disposar, a un cost accessible, de la mateixa (o millor!) tecnologia que qualsevol estudi professional. No entraré en les implicacions que tot això ha comportat en el desenvolupament professional dels que ens dediquem a això, però ja podeu suposar que, encara que apassionant, la capacitat de reciclatge, adaptació i autoformació requerida ha sigut considerable.


(1) L'entre-cometes el poso perquè de fet el títol professional d'enginyer de so com a tal no existeix formalment a Espanya. Això es deu (i molt poca gent ho sap) a la pressió que durant molts anys va fer el lobby d'escoles d'Enginyeria Tècnica de Telecomunicacions (per raons difícils d'explicar aquí) i a la conjuntura de l'incipient indústria audiovisual als anys noranta a Catalunya i a Espanya. En molts altres països les universitats politècniques també solen tenir facultats de música (i de cinema!) i els és molt senzill crear carreres universitàries mixtes tecno-artístiques amb graus fins i tot de doctorat.