divendres, 1 d’agost del 2008

Insòlit

Ara no és un article seu sinó una entrevista en plena contraportada de El Periódico la que sorprèn per la seva dissonància. I no estic parlant d'un fals friki, producte del màrqueting català. Em refereixo a tot un Catedràtic de Lingüística General de la Universidad Autónoma de Madrid.


El senyor Juan Carlos Moreno Cabrera (que algú li faci una entrada a la viquipèdia, si us plau) gosa dir públicament coses tan extraordinàries com aquestes:

  • "El nacionalisme espanyol és el més radical i excloent."

  • "...de totes les varietats, es va seleccionar el que se'n diu un dialecte, el castellà, i se'l va associar amb la construcció d'un Estat supranacional, central i fort. Per tant, l'espanyol és una espècie d'idea de caràcter polític que es va establir basant-se en el dialecte castellà. (...) Al segle XIII, el castellà va començar a utilitzar-se a la cort d'Alfons X per a qüestions administratives. Així que es van anar unint els regnes i Castella va adquirir poder. El dialecte castellà, que no tenia valor literari, es va imposar com a model, associat al poder central."

  • "-Assenyali un error dels catalans al plantejar la defensa de la seva llengua.
    -Els retrec que no hagin sigut més intransigents en el seu ús. Haurien de parlar-lo a Madrid. Al Congrés. En les entrevistes.
    "

El que no diu ningú, ni tan sols els polítics als que els hi correspondria, és que hauria de ser obligatori l'estudi de totes les llengües cooficials: èuscar, galego, català, i aranès (únic vestigi de l'occità dotat d'oficialitat). El resultat seria força sorprenent. Una cohesió social molt més forta i la desaparició de l'únic petit (i magnificat) inconvenient del sistema d'immersió lingüística: el xoc inicial que han de patir els alumnes de famílies desplaçades temporalment per raó de treball.

[Foto: EFE 19.05.08]

[PD#1. El bable, no és oficial ni tan sols a Astúries i el caló, sense territori delimitat, es considera un argot]