dimarts, 29 de març del 2011

Líbia, la guerra invisible.

Cada vegada que veig les informacions sobre Líbia que van sortint al 3/24 i a TV3 augmenta progressivament la meva perplexitat. Contextualitzem.
Per una banda tenim el país amb l'exèrcit més potent (tret d'Israel) de tota Àfrica. Un exercit sobredimensionat per la megalomania del seu excèntric líder i pagat fàcilment amb els abundants ingressos del petroli.
Per altra banda tenim una megacoalició d'uns quaranta països (no hi ha manera de saber quants exactament) amb coordinació inicial dels USA (o era de França?) i posterior de la OTAN (o encara no?).
La meva impressió és que tot això hauria de suposar un potencial bèl·lic de proporcions bíbliques. Però el que estem veient per la tele no es correspon de cap manera amb aquestes expectatives. El nostre nerviós reporter de guerra ens mostra dia sí, dia també, una petita guerrilla composta per uns personatges a mig camí entre Mad-Max i Waterworld, que es desplacen en utilitaris i ranxeres, que només tenen armament lleuger i que més aviat semblen una colla de mercenaris que uns idealistes a la recerca de la llibertat. Només falta el Bruce Willis per a donar un toc d'heroïcitat en aquest èpic entorn.
Encara espero les impactants imatges d'algun "videoaficionat" mostrant els brutals raids aeris de l'exèrcit líbi sobre el seu poble. Ah! Però no era per això que s'havia imposat un espai d'exclusió aeri?
Tampoc sóc jo cap especialista en geoestratègia, però sabent que el petroli libi és un preciós tresor, trobo a faltar a la tele uns bonics mapes on s'explica com es protegeix aquest bé universal per cada una de les parts. Petroli? Ah, és cert! Ningú ha parlat de petroli en cap moment! Disculpeu.