dimecres, 2 de juliol del 2008

Informe exportacions espanyoles d'armament.


Justícia i Pau ha presentat als mitjans de comunicació l'informe 2007 sobre les exportacions espanyoles d'armament, un document elaborat per Tica Font, vicepresidenta de Justícia i Pau, que identifica les exportacions realitzades entre el 1997 i el 2006. L'informe mostra les principals tendències de les exportacions d’armes i material de doble ús espanyoles, i recull els canvis més significatius del mercat espanyol i de la política exportadora del govern. També inclou uns annexos que recullen, llisten i ordenen per valor econòmic els principals països receptors de material de defensa, material de doble ús i armes curtes i lleugeres.
En la roda de premsa, Tica Font ha destacat el 2006 com l'any en què s'han fet més exportacions d'armes, 845 milions, tot i que les dades fetes públiques pel Govern espanyol sobre les exportacions realitzades en el primer semestre de l'any passat -més de 600 milions- indiquen que el 2007 superarà el volum d'exportacions del 2006.
En aquest sentit, l'autora de l'informe considera que el Govern espanyol, que és qui legalment autoritza cada operació d'exportació d'armes, és "políticament irresponsable", no només pel volum d'exportacions que autoritza, sinó perquè moltes exportacions són de dubtosa legalitat i incompleixen el Codi de Conducta de la Unió Europea, atès que els destinataris de l'armament són sovint països amb conflicte violent -Colòmbia o Israel-, o que vulneren els drets humans -Indonèsia o Kènia-, o que viuen en una pobresa extrema, com és el cas d'Angola o Burkina Faso. A més, el Govern espanyol cau en l'incoherència d'autoritzar la venda d'armes a països als quals, alhora, també dóna ajut per al seu desenvolupament, com el Perú, Marroc o Veneçuela.
Un element que Tica Font defineix de "molt preocupant" és que l'any 2006 Espanya va exportar armes a empreses privades i per a ús privat, un fet que no s'havia donat mai fins ara (o almenys no constava oficialment). En aquest sentit, la vicepresidenta de Justícia i Pau considera que "s'està contribuint a la privatització de l'ús de la violència".
A més, el Govern espanyol continua amb una política d'escassa transparència informativa en relació a aquesta matèria, ja que, malgrat els informes oficials periòdics sobre volums globals de vendes i països beneficiaris, manté íntegrament sota la llei de secrets oficials els expedients d'autorització d'exportacions, cosa que impedeix conèixer els compradors, els venedors i el material concret venut en cada operació.