dimarts, 1 de juliol del 2008

De l'Holocè a l'Antropocè

Viure en primera persona una època de profunds canvis socials sense patir - de moment - les terribles conseqüències que això comporta a la majoria de l'humanitat, és alhora un privilegi i un neguit de magnitud directament proporcional al grau de consciència que vaig adquirint sobre aquest fet.

Molts son els indicadors que fan sospitar que som en un punt d'inflexió crucial en l'història de l'humanitat, però l'article de Mike Davis a TomDispatch, "Living on the Ice Shelf" i traduït al castellà a sinpermiso amb el títol "Bienvenidos al Antropoceno" resulta absolutament aclaridor. Un article de lectura obligatòria si es vol entendre el món en que vivim i que introdueix la interessant idea de l'home com nou agent geològic. Una visió no gaire allunyada del clàssic article de JM Naredo "La especie humana como patologia terrestre" o fins i tot de les avanguardistes idees d'un dels pares de l'ecologia - un català per cert - Ramon Margalef.
L'incipient crisis energètica, que tots volen maquillar com una crisi econòmica més, és en realitat la crisi generalitzada d'una civilització aniquilant l'hoste que havia parasitat. Pobre Gaia!

[PD: La plaga humana. Diari Público 23.7.08]