Vist que el petroli entra en crisis, el lobby nuclear (agrupat en organismes com el Foro Nuclear o la Sociedad Nuclear Española) ataca amb tota la seva artilleria. I no penseu que es dedica a fer simples comunicats de prensa i articles d'opinió lloant els beneficis d'aquest tipus d'energia. Aquest grup de pressió té a la seva disposició autèntiques "armes de destrucció massiva". Des de l'editorial d'un diari de gran difusió com és La Vanguardia fins a la veu carismàtica de l'expresident socialista del Reino de España Felipe González, passant per la "desinteressada" col·laboració de la CEOE o anuncis èpics amb rerefons enverinat.
La lamentable editorial de La Vanguardia del dia 06-07-08 ha tingut que ser replicada per Marcel Coderch (1):
(...) Li escric la present en relació a l’editorial i a l’article principal del suplement Diners que avui (06-07-08) publica el seu periòdic sobre El Debat Nuclear, perquè com lector, subscriptor i expert en energia nuclear em semblen ambdós un despropòsit. (...)
La carta - que no sé si s'ha arribat a publicar - es pot llegir en la seva totalitat aquí (.pdf) o aquí (.doc).
També hi ha una interessant crítica a El País, respecte a la tergiversació de dades en que incorre Felipe González, signada per Valeriano Ruíz (2):
(...) Em sorprèn l’assiduïtat amb la qual l’expresident del Govern d'Espanya don Felipe González tracta els temes energètics en aquests últims temps; sobretot el referit a l’energia nuclear. Per descomptat, és molt bo que una persona del seu nivell opini sobre el sistema energètic i utilitzi el seu gran poder de convenciment en el que vulgui, però em preocupa que ho faci tergiversant algunes dades que estan a la disposició de tots en les pàgines web de les institucions de l'Estat espanyol (Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç), Xarxa Elèctrica Espanyola i altres). (...)
El cert és que aquesta actitud de l'expresident espanyol encaixa perfectament en el nou context energètic europeu. Serveixi com aclariment imprescindible l'excel·lent article - Fin de partida: energía contra clima - de Elmar Altvater (3) a sinpermiso, del què extrac aquests fragments:
(...) Así pues, el fin de partida podría llevar a un escenario absurdo. Se emplean medios militares para la provisión de energía y materias primas. El uso de la energía fósil es corresponsable del efecto invernadero. Las consecuencias del cual –meteorología inhabitual, sequías, inundaciones, malas cosechas, extinción de especies— fuerzan a los seres humanos a la migración. Contra la cual se utilizan también medios militares, como ya hoy en las fronteras de la “Fortaleza Europa”.
Ante tamaño desjarretamiento, la nueva novia nuclear de los políticos de la energía fósil promete verdaderas alegrías. En vez de “¿Energía nuclear?, no, gracias”, es sólo cuestión de tiempo que el propio gobierno federal alemán vuelva a jugar de nuevo la carta de la energía nuclear en la partida del clima contra la energía. Por eso se hace política energética a boca llena y política climática con la boca pequeña. Lo que está en juego no es moco de pavo: el futuro de la humanidad. (...)
(1) Marcel Coderch i Collell és: Conseller, Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible, Generalitat de Catalunya. Secretari, Associació per l’Estudi dels Recursos Energètics (AEREN- Aspo Spain), Membre de l’Executiva Nacional d’Esquerra Republicana de Catalunya i Vicepresident, Comisión del Mercado de las Telecomunicaciones.
(2) Valeriano Ruiz Hernández (Higuera la Real. Badajoz) és catedràtic de Termodinàmica a l'Escola Superior d'Enginyers de Sevilla. Ha estat president de Sodean (Agència Andalusa de l'Energia) i de l'empresa Isofotón dedicada a la fabricació de dispositius solars. En l'actualitat dirigeix el grup d'investigació de Termodinàmica i Energies Renovables i l'Institut Andalús d'Energies Renovables. És president de Protermosolar (associació d'empreses del sector solar), membre del Consell Nacional del Clima i fou assessor de la ministra de Medi ambient Cristina Narbona. Ha publicat nombrosos articles i llibres (alguns en col·laboració amb altres autors) sobre instal·lacions fotovoltaiques i el problema energètic. És molt crític amb l'actual model i defensa un model energètic sostenible i que causi el menor impacte mediambiental.
(3) Elmar Altvater, és membre del Consell Editorial de sinpermiso, és professor emèrit de Ciència Política a l'Institut Otto-Suhr de l'Universitat Lliure de Berlín. Va formar part entre 1999 i 2002 de la Comissió d'Investigació sobre Globalització de l'Economia Mundial del Parlament Federal Alemany (Bundestag) i és membre del Consell Científic d'Attac.
divendres, 11 de juliol del 2008
Nuclear? No, gràcies (insisteixo).
Publicat per CGS el dia 11.7.08
TAGS: ACTUALITAT, clima, ecologia, ENERGIA, escalfament, futur, HUMANITAT, petroli, POLÍTICA, SOSTENIBILITAT