
divendres, 30 de novembre del 2007
IBERIA al cove

Publicat per
CGS
el dia
30.11.07
TAGS: activisme, AUTODETERMINACIÓ, iberia, idependència, infrastructures, sobirania
Any de la Ciència (...i 2)
COSMOS: UN VIATGE PERSONAL. Capítol II.
Publicat per
CGS
el dia
30.11.07
TAGS: astrofísica, astronomia, carl sagan, CIÈNCIA, cosmos, escepticisme
dijous, 29 de novembre del 2007
Any de la Ciència (COSMOS)
Publicat per
CGS
el dia
29.11.07
TAGS: astrofísica, astronomia, carl sagan, CIÈNCIA, cosmos, escepticisme
Un Las Vegas espanyol ?
Publica avui el blog de Greenpeace un agri comentari, signat per Juan López de Uralde (Director ejecutivo de Greenpeace España), sobre la notícia del "proyecto de construir una mega-ciudad del juego nada menos que en el desierto aragonés de Los Monegros".
Publicat per
CGS
el dia
29.11.07
TAGS: ecologia, ecologisme, ENERGIA, especulació, SOSTENIBILITAT
dimecres, 28 de novembre del 2007
100 RAONS PER LES QUE VULL UN ESTAT PROPI
- DONA'M UNA RAÓ PER LA QUAL VOLS UN ESTAT PROPI.
Publicat per
CGS
el dia
28.11.07
TAGS: activisme, AUTODETERMINACIÓ, futur, idependència, POLÍTICA, sobirania, SOCIETAT
diumenge, 25 de novembre del 2007
"Educació, Educació, Educació"
Us en recordeu del bonic lema de l'expresident Maragall?
"Educació, Educació, Educació"
Quina gran decepció per als que hi vam creure!
Ens trobem, 4 anys després, que l'informe de la Fundació Bofill constata el que tots ja sabíem: les infrastructures fan pena però sembla que el capital humà encara està pitjor. No us perdeu el magnífic article de Xavier Roig al diari Avui: "Millor, impossible". Ens explica que en cap cas la qualitat d'un sistema educatiu pot ser superior a la qualitat dels seus mestres. Reflexiona molt encertadament - com sempre - sobre tot això Enric I. Canela al post del seu bloc "L'educació està a la UCI".
I tot això dins del proclamat Any de la Ciència en el que a cap televisió programa teleciència amb dignitat. Ni tan sols se'ls ha acudit reposar la mítica sèrie Cosmos. Lamentable!
Sense més comentaris, però amb perseverança:
EDUCACIÓ, EDUCACIÓ, EDUCACIÓ!
[Aquest post està basat en articles d'altres bloggers. Gràcies a tots]
divendres, 23 de novembre del 2007
Canvi Climàtic i Crisi Energètica
La Jornada “Canvi Climàtic i Crisi Energètica”, que se celebrarà el proper dissabte 1 de desembre, té un interès especial tant en la metodologia com en els continguts. D'una banda, la jornada serà possible gràcies a la feina de científics i experts dels camps de l'Energia i el Canvi Climàtic que, mitjançant dues trobades presencials i un treball en xarxa – a través de la intranet de l'OCEAS – posaran en comú els propis coneixements i parers sobre els diferents temes a debat, assentant unes bases sòlides que permetin treballar el dia 1 de desembre. De l'altra, i com a novetat, es presentarà al matí de la jornada l'Estudi “Anàlisi del Metabolisme Energètic de l'Economia Catalana” (AMEEC) per part del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS).
[Programa pdf 1MB]
[Font: OCEAS]
Publicat per
CGS
el dia
23.11.07
TAGS: ecologia, ecologisme, ENERGIA, escalfament, SOSTENIBILITAT, UNIVERSITAT
CATOSFÒRUM

Centre Tecnològic i Universitari de Granollers
reservar plaça gratuïta
vols col.laborar amb l'organització?
dijous, 22 de novembre del 2007
“Groundhog Day” o - molt maco el melic... Parlem d’amor?
He trigat una mica en reaccionar a la suposada reinvenció del catalanisme del senyor Artur Mas.
Certament “para este viaje no necesitaba alforjas”.
Encara estic una mica estabornit... però, anem a pams (i no us espanteu).
Què és el que jo crec que hauria de ser un Polític?
M’agradaria que fos algú amb una visió universalista de la societat. En un món globalitzat tot depèn de tot i s’ha de tenir molt clar que és impossible aplicar polítiques locals sense tenir en compte l’entorn mundial. M’agradaria molt saber quina és la seva visió del món i quines propostes fa per tal d’encabir els objectius locals en el context global. De res serveix ja seguir aplicant dia rere dia els conceptes polítics caducs de fa dos segles. Vull sentir una llista inacabable d’objectius inassolibles a curt termini. Vull una mica d’utopia i una èpica engrescadora que mobilitzi fins a les pedres!
No necessitem un estat propi per a gestionar unes infrastructures inútils que abans de néixer ja son obsoletes (que sí, que nosaltres ho faríem millor). No necessitem un estat propi per a que els gestors visquin més a prop (que sí, que els hi podríem implorar en català) . No necessitem un estat propi per a mirar-nos contínuament el melic (que sí, que és molt maco). Ho necessitem per intentar fer un món millor. Hem de catalanitzar el món des d’aquí amb projectes i objectius a llarg termini, actuant en local amb una visió universal. Catalunya sempre ha estat gresol de civilitzacions i capdavanter de la pau (veure vídeo Pau Casals). Podem i devem fer la nostra aportació al progrés de la Humanitat des del lloc i el temps privilegiat en que ens ha tocat viure. Per això sí que necessitem un estat propi, per a trencar el cordó umbilical que ens uneix i ens ofega alhora i – amb tota l’estimació i respecte als progenitors – proclamar una independència vital per tal de poder fixar objectius propis.
Visca Catalunya!
Publicat per
CGS
el dia
22.11.07
TAGS: AUTODETERMINACIÓ, catalunya, idependència, POLÍTICA, SOCIETAT
dimarts, 20 de novembre del 2007
De la Intel·ligència Polifònica a la Política 2.0
L’article La Nova Política d’un dels meus blogrollers favorits (del.ici.ós) m’ha fet reflexionar una mica sobre l’efecte d’externalització de la consciència política que produeix la Web 2.0.
Veig ara clarament que el nou paradigma és la impregnació política de tota la societat en una conversa contínua en busca de les millors solucions.
A l’assaig de lectura obligatòria per a polítics, “La Inteligencia Fracasada: teoría y práctica de la estupidez” (84-339-6217-5), José Antonio Marina ja definia perfectament el que ell anomena intel·ligència social - a mí m’agrada més adjectivar-la de polifònica (gràcies Don) - i que ara s’expressa amb una efectivitat sorprenent a través la Web 2.0:
“(...) No se trata de la inteligencia que se ocupa de las relaciones sociales, sino de la inteligencia que surge de ellas (...)”.
“(...) Es el uso público de la inteligencia privada lo que aumenta el capital intelectual de una comunidad (...)”
No em cansaré d’insistir sobre la importància de fer arribar les TI a tots i a tot arreu per tal d’arrelar la Civilització del Culteixement.
Publicat per
CGS
el dia
20.11.07
TAGS: catalunya, ciberpolítca, CIBERSOCIETAT, culteixement, José-Antonio Marina, POLÍTICA
dilluns, 19 de novembre del 2007
MANIFESTACIÓ 1D
Publicat per
CGS
el dia
19.11.07
TAGS: activisme, ACTUALITAT, AUTODETERMINACIÓ, CATALANISME, catalunya, dret, SOCIETAT
IP CITIES 2007
Què es IP Cities 2007?
IP Cities és una iniciativa del Ajuntament de Viladecans i la Diputació de Barcelona que té com a objectiu fonamental impulsar a Catalunya i a la resta de l’Estat el debat sobre les noves infraestructures de telecomunicacions d’alta velocitat basades en xarxes de fibra òptica (tecnologia FTTH, Fiber to the Home).
IP Cities és una plataforma per al desenvolupament de projectes col·laboratius de caràcter local en el context de les ciutats europees i una oportunitat única per a introduir al nostre país un debat necessari sobre projectes de telecomunicacions d’innovació i neutres que facilitin la democratització de serveis a nivell urbà, local i metropolità.
Com funciona?
Els dies 22 i 23 de novembre de 2007 es reuneixen a l’edifici CÚBIC de Viladecans els projectes capdavanters a nivell mundial que formen part d’estratègies locals d’impuls de Ciutats IP o Smart Cities (ciutats intel·ligents).
El programa d’IP Cities 2007 s’estructura en dues jornades: el dijous 22, les ciutats convidades presentaran el seus projectes. Les qüestions que sorgeixin al voltant de les exposicions es debatiran en diverses de taules rodones; el divendres 23 s’aprofitaran les lliçons apreses en la jornada inaugural per a traslladar el debat a l‘àmbit local, amb l’objectiu d’arribar a punts de convergència que contribuiexin, a curt i mig termini, a l’impuls de projectes d’aquest tipus en el nostre país.
[Link: http://www.ipcities.com/]
Publicat per
CGS
el dia
19.11.07
TAGS: ciutat, fibra òptica, infrastructures, innovació, internet, SOCIETAT, telecomunicacions, xarxes
dimarts, 13 de novembre del 2007
A.V.E. CESAR VOTITURI TE SALUTAN
Ja hem sofert, ens hem informat i hem tret les nostres conclusions sobre el caos de l’aeroport.
Ja hem sofert, ens hem informat i hem tret les nostres conclusions sobre el caos del subministrament elèctric.
Ja estem sofrint, ens anem informat i estem traient les mateixes conclusions sobre el caos de RENFE.
Ja fa molts anys que sofrim, estem més que informats i hem arribat a la mateixa conclusió sobre les autopistes.
Ja vam sofrir, ens vam informar i vam aconseguir rectificar mitjançant un canvi polític (març 2004) el desastre del Plan Hidrológico Nacional (PHN). Però a ben segur que l’aigua serà també, abans o després, un tema controvertit.
Certament, per a qualsevol persona que aprofundeixi una mica en aquests temes resulta evident que la raó última de tots els problemes radica principalment en que la gestió de tot això correspon al govern central. Un govern que no només està molt allunyat - en tots els sentits - de Catalunya, si no que eventualment té – com no pot ser d’altra manera - interessos divergents.
Hi ha una part relativament petita però absolutament decisòria de l’electorat que vota fent servir criteris racionals. Això vol dir que no tenen un vot ideològicament preassignat, si no que decideixen el seu vot en funció d’una reflexió seriosa. Seran aquestes mateixes persones que sofreixen, s’informen i treuen les seves conclusions les que, tenint ja molt clar que la solució passa per tenir capacitat de decisió, ens assenyalaran amb el seu vot i amb el mateix seny que mostraren davant els desastres diaris, el camí cap a la independència.
Publicat per
CGS
el dia
13.11.07
TAGS: AIGUA, AUTODETERMINACIÓ, canvi, CATALANISME, catalunya, idependència, infrastructures, POLÍTICA, protesta, SOCIETAT
diumenge, 11 de novembre del 2007
L’habitatge un dret mal gestionat.
Diu la Constitució:
“Article 47
Tots els espanyols tenen dret a un habitatge digne i adequat. Els poders públics promouran les condicions necessàries i establiran les normes pertinents per tal de fer efectiu aquest dret, i regularan la utilització del sòl d'acord amb l'interès general per tal d'impedir l'especulació.
La comunitat participarà en les plus-vàlues que generi l'acció urbanística de les entitats públiques.”
Es pot denunciar l’Administració per no complir la Constitució?
Tots els espanyols tenen dret a un habitatge digne i adequat – molt bé – però resulta evident que els poders públics no promouen les condicions necessàries ni estableixen les normes pertinents per tal de fer efectiu que aquest dret arribi a TOTS.
En el tema de l’especulació tampoc s’esforcen gaire. És precisament l’especulació la que ha transformat l’habitatge en un producte financer d’alta rendibilitat. Una greu perversió del sistema, que atrau capital d’uns grans inversors (empreses, fons d’inversió, etc.) que mai no hi viuran i amb els que la modesta economia familiar no pot competir. L'única solució possible, des del meu punt de vista, consisteix en neutralitzar la tendència a convertir l’habitatge en un producte financer. Això es pot aconseguir fent que la compra final d’un habitatge només es pugui realitzar per part de persones físiques -mai per part d’empreses o d’altres entitats jurídiques- i donant un tractament fiscal molt especial a la primera residència. Certament és aquesta primera residència a la que és refereix el dret que especifica l’Article 47 i no ho son –al meu entendre i encara que no s’especifiqui – la resta d’habitatges de que es pugui disposar.
dissabte, 10 de novembre del 2007
Atac frontal a la llibertat d'expressió
Reprodueixo pel seu interès el post de José Antonio Donaire (Blog "De Bat a Bat") al qual m'adhereixo totalment:
"Un día, el gobierno chino limitó el uso de Google pero como yo no soy chino me hice el ídem. Otro día, un Tribunal condenó a alasbarricadas.org por un comentario ofensivo contra el Rey del Pollo Frito, pero como yo soy vegetariano no me di por aludido. Ahora, otro Tribunal ha fallado (nunca mejor dicho) a favor de la SGAE y contra la frikipedia por publicar una entrada ofensiva y como yo no soy friki...¿Pues Saben qué?. Que ha llegado el momento de decir basta. Y por eso me adhiero la campaña a favor de la frikipedia que inició taikochu y que han seguido entre otros mostica o davidarcos. Publico la captura de pantalla del artículo de Frikipedia sobre la SGAE (que por cierto se encuentra en el caché de Google, de manera que el autor intelectual de este post es Google Inc.). Animo a todos los lectores de esta bitácora a publicar en sus blogs el susodicho artículo y, de paso, colaboren con el pobre Vicente Herrera, cabeza visible de Frikipedia, que debe pagar una indemnización al club SGAE."

I afegeixo:
I contextualitzo:
"El Copyright en blanco y negro (y gris)"
Magnífic article de Lawrence Liang (Alternative Law Forum) traduït i publicat a SINPERMISO.
Publicat per
CGS
el dia
10.11.07
TAGS: copyleft, copyright, cultura, cultura libre, dret, Frikipedia, llibertat, SGAE
divendres, 9 de novembre del 2007
Catalans Emprenyats
Publicat per
CGS
el dia
9.11.07
TAGS: activisme, ACTUALITAT, AUTODETERMINACIÓ, catalunya, protesta
"El futur econòmic de Catalunya penja del tren de mercaderies"
dimecres, 7 de novembre del 2007
CATALUNYA 2007-2050
T'agradaria disenyar el futur de Catalunya?
Publicat per
CGS
el dia
7.11.07
TAGS: canvi, CATALANISME, catalunya, POLÍTICA, SOCIETAT, SOSTENIBILITAT
La Doctrina del Xoc
Publicat per
CGS
el dia
7.11.07
TAGS: ACTUALITAT, ALTERMUNDISME, ECONOMIA, SOCIETAT
¿Qué nos falta para echar a andar rápidamente?
Reprodueixo pel seu interès aquest post del blog de Greenpeace:
"Es noviembre y la temperatura máxima esperada para hoy es de unos 20 grados, algo menos en el norte y algo más elevada en el sur, disfrutamos de una temperatura envidiable aunque no se nos olvida que tan solo hace unos días llovía a mares en Levante y en Andalucía.
Hemos visto como parece que les cuesta desprenderse de sus hojas a los árboles y sin embargo se apresuran a florecer. Todos sabemos de alguna fuente que ya no tiene agua y nos hemos habituado a ver la pereza que tienen cada vez más aves en migrar hacia otros lugares. No hace falta que nadie nos cuente que todos esos cambios aparentemente nostálgicos e inofensivos encierran cambios profundos y costes que solo nosotros pagaremos. Y tampoco pueden convencernos, a pesar de los millones que inviertan en ello, de que lo que ven nuestros ojos no es verdad.
Los científicos del mundo saben el cómo y el porqué se está produciendo este cambio, incluso les han dado el Nobel de la Paz por su tarea. Los gobiernos del mundo reconocen la gravedad del cambio climático, incluso el de Estados Unidos. ¿Que nos falta para echar a andar rápidamente?
No hay soluciones futuras ni mágicas, sólo son válidas las soluciones actuales y posibles. Ya sabemos que es posible sustituir el petroleo, el carbón y el gas por fuentes de energía limpias y renovables utilizadas de manera eficiente, y sobre todo, sabemos que tenemos que hacerlo ya.
Los gobiernos del mundo, incluido el de España, tienen una responsabilidad universal, reclamémosla.
Raquel Montón. Responsable de la campaña de Cambio climático de Greenpeace España."
Publicat per
CGS
el dia
7.11.07
TAGS: ecologia, ecologisme, ENERGIA, escalfament, SOCIETAT, SOSTENIBILITAT
dilluns, 5 de novembre del 2007
Tardor, cues i racionalització sociolaboral?
Impressionant l’aspecte de la tardor als Pirineus. Del groc al vermell lliscant per totes les tonalitats d’ocre. Immensa l’exuberància visual!
Tan immensa com la irracionalitat de fer festa tots alhora.
Tornava cap a casa en pacient caravana per un tram de carretera de carril únic. Para... arrenca... torna a parar... torna a arrencar... I així centenars de vegades; milers de cotxes; milions de moments perduts. Com podem ser tan irracionals?
No seria molt més raonable repartir el descans setmanal de tal forma que qualsevol dia de la setmana fos susceptible de ser festiu?
Si la població s’agafés les jornades de descans - i fins i tot les vacances - de forma distribuïda, obtindríem molts beneficis (deixo al lector el tediós exercici d’enumerar-los).
Pensem només en el tema de les infrastructures de transport; ara tant de moda. Certament, dissenyar les infrastructures per a que el diumenge a la tarda (o el 31 d’agost) puguin suportar el trànsit de tota la població que ha fugit de l’àrea metropolitana seria un malbaratament de recursos inadmissible. Malauradament no és possible fer infrastructures de cabdal variable. Així doncs és molt més intel·ligent procurar mantenir un cabdal constant (o el més constant que sigui possible) i això només es pot aconseguir amb una redistribució uniforme de les jornades de descans al llarg de la setmana o del període de temps que sigui convenient.
Però és evident que això suposaria un problema insalvable: la costum.
Llàstima! Semblava tan bona idea...
“Con la Iglesia hemos topado, amigo Sancho”.
Publicat per
CGS
el dia
5.11.07
TAGS: ecologia, ecologisme, ECONOMIA, ENERGIA, escalfament, SOCIETAT, SOSTENIBILITAT